Projekt bränna fett.

Nu är man äntligen igång! I måndags gick startskottet för projekt bränna fett. Tjuvstartade redan i söndags med att äta bara nyttigheter under hela dagen. Kosten brukar inte vara några större problem för min del då jag tidigare har haft en väldigt sund och bra kostregim. Men vad innebär en hälsosam kostregim? Detta brukar variera från person till person, vilket den också bör göra. Min diet går ut på att äta mycket frukt, wok och övriga grönsaker, fullkornsprodukter, fisk, kyckling, keso och creme fraiche. Jag har inga strikta regler som jag följer men jag brukar hålla mig runt dessa punkter:

1. En bra frukost ger en bra start på dagen. Äter man en fukost som känns varken nyttig eller rätt tappar man ofta lusten att fortsätta dagen nyttigt. Det känns ju lite meningslöst när man redan har förstört dagen, eller? Detta är helt fel tänkt men ibland har psyket en mer avgörande roll än riktiga fakta. 
2. Fett är okej! Jag brukar inte vara rädd för att äta fett. För att förbränna fett måste man också äta dett. Detta innebär inte att man ska äta 2 dl gräddsås. Nej, för mig innebär det att jag äter mejeriprodukter som mjölk, fil, keso, fetaost och creme fraiche eller creme bonsuir. Men jag brukar undvika att steka i fett som margarin. Använd hellre olivolja som faktiskt är den bästa oljan att använda då den inte är lika värmekänslig som rapsolja. Vill man ha flytande margarin går det lika bra att göra det själv. Tillsätt bara margarin och olivolja, då blir det också fritt från transfetterna som annars finns i det flytande margarin som du köper i affären.
3. Försöker att hålla mig till att inte äta för sent på kvällen. Med det här innebär jag att kvällsmaten brukar äga rum mellan 18.00-19.00 vilket känns som en bra tid för mig. Men givetvis är det bättre att äta om man är hungrig. Att gå till sängs med en knorrande mage stör både sömnen och kan även få motsatt effekt. Det vill säga att du snarare lägger på dig kilon än tappar dom.
4. En sund kost i privatlivet gör det lättare i sociala tillställningar. Vet jag med mig att jag äter bra behöver jag inte ha någon ångest för biffen med potatisgratäng och glassen till efterrätt som släktingarna bjöd på i helgen.
5. Säg aldrig nej eller jag får inte. Att sätta upp sånna riktlinjer ger oftast motsatt effekt. Har jag bestämt att jag inte får äta exempelvis godis så blir det lätt att detta är det enda jag går och tänker på. Att säga nej till en vuxen är precis som att göra det till ett barn, man blir helt enkelt mer frestad av att göra det man inte får.
6. Ett valfritt mål mat om dagen utan några näringskrav. Jag brukar tillåta mig själv att jag får äta precis vad jag vill till lunch. Detta minskar risken för ångest och dåligt samvete om det skulle bli så att jag äter en mindre bra lunch. Denna taktik medför också att jag ändå brukar välja det nyttigaste alternativet att äta till lunch.

Detta är några av mina "gyllene riktlinjer". Men man måste ju också träna. Igår invigde jag den träningsmetod som jag bland annat använde mig av förra gången jag gick ner i vikt, nämligen dansmatta. Även kallat DDR. Detta är en sjukt rolig träningsmetod som jag fullkomligt älskar och jag lovar dig att du kommer att svettas. Här är några länkar så att du bättre ska förstå vad jag pratar om. Dessa utövare är något bättre än jag får jag lov att erkänna.

http://www.youtube.com/watch?v=0gh6hzs_7Kc

http://www.youtube.com/watch?v=mPHdo9aj3gU&feature=related

Har även börjat läsa boken
" Viktiga boken : från godisråtta till storlek 38" av Charlotta Flinkenberg. En helt underbar bok. Har läst den förut men den är verkligen värd att läsa igen. Den fungerar lite som en så kallad spark i arslet och man får verkligen inspiration och motivation. Funderar du på att gå ner i vikt? Läs denna bok, du kommer göra dig själv en stor tjänst.

 
    

Del 2, resultat av gårdagens experiment

Korta sammandrag från gårdagen. Mitt experiment gick ut på att jag skulle leva mig in i en värld där individerna i fråga äter en oerhört dålig frukost. Så dålig att det inte ens kan kallas frukost. Min frukost bestod av 2 kopar kaffe, 1 kaka och några bitar choklad. Cirka 2 timmar efter min katastrofala frukost begav jag mig ut för att köra ett träningspass som innehöll promenad, löpning och intervallträning. En sträcka på ungefär 4,5 km.

Symptomer
1. Första känslan efter frukosten var att jag kände mig väldigt pigg.
2. Relativt kort därefter började magen göra uppror och hela 3 toalettbesök var ett måste.
3. Träningspassets start kändes bra och allt flöt på.
4. Efter ett tag kände jag i uppförsbackarna att lårmusklerna började säga ifrån ganska så rejält (då vanligtvis vaderna brukar säga ifrån först).
5. Ungefär vid halva etappen börja jag känna en tendens till att jag skulle få håll.
6. Under den sista halvan var det som att jag inte kom in i andra andningen. Jag ville mer men det fanns helt enkelt ingen energi att ta av.

Mina slutsatser av detta experiment är för det första, människor som äter en liknande frukost som denna måste ha oerhörda magproblem. Den andra slutsatsen är att detta helt klart inte är en optimal frukost då jag kände att jag inte kunde prestera det lilla extra. Även fast att jag blev trött efter träningspasset kunde jag inte ge allt jag ville. Det där lilla extra saknades. Nej tack, havregrynsgröt funkar bra för mig och är att rekommenderas!

Det blev även ett styrkepass igår där min sambo coachade mig. Målet är att jag sa kunna göra armhävningar då detta just nu är omöjligt eftersom att jag är för svag och saknar tekniken. Träningen gav verkligen resultat då jag har väldig träningsvärk i
1 biceps, 2 triceps, 3 pectoralis major och minor, 4 rhomboideus, 5 delta och 6 ländryggen. Så idag får kroppen vila och knoppen får studera. Bara en vecka kvar tills sommarlov, känns jäkligt gött må jag säga!




Socker och kaffe, den optimala uppladdningen? Del 1

Som blivande hälsoutvecklare tycker jag att det är viktigt att man förstår sina kunder. Med detta menar jag att man inte bara ska sitta och predika om vad som är rätt och fel. För mig är det viktigt att kunna förstå kunden helt, och hur gör man detta på bästa möjliga sätt? Jo, man exprementerar så klart!

Tro det eller ej men människor vars frukost som består av en kopp kaffe, en chokladbit i bilen till jobbet och ytterligare en kopp kaffe när man anländer på arbetsplatsen, är mycket vanligare än man kan tro. Jag ställer mig frågan, hur mycket orkar man med denna "frukost"? Det är just det jag ska ta reda på då jag gillar utmaningar och expriment. Min frukost började med att jag åt några överblivna chokladbitar från igår, en liten kaka och två koppar kaffe. Min första reaktion blev, "hej, vad pigg jag blev!". Den andra reaktionen var magen, den blev inte alls särskilt glad. Andra delen ska bli att om ca två timmar ska jag ge mig ut och träna. Träningspasset består av promenad varvat med löpning och intervallträning. Sträckan är totalt ca 4,5 km och bjuder på en massa härliga uppförsbackar.

När vi ändå är inne på det här med socker skulle jag vilja dra igång en diskussion. Det som är på tapeten just nu är att frukt är inte bra. Ät inte frukt om du vill gå ner i vikt, frukt innehåller en massa socker som inte är bra för oss. Ska vi tro på detta? Det är ju trots allt forskare som har kommit fram till detta. Jag skulle vilja säga, nej! Av alla dumma teorier så är nog denna den mest korkade jag någonsin har hört. Låt mig förklara.


Kolhydrat typ

Finns i

Glukos

Honung, sirap, läsk

Fruktos

Frukt, läsk, honung, sirap

Galaktos

Finns en liten del i mjölk

Sackaros

Bröd, glass, godis, frukt, vitt socker, konditorivaror, yoghurt

Laktos

Mjölk- och mejeriprodukter

Maltos

Malt

Stärkelse

Ris, bulgur, coscos, potatis, bröd, pasta

Cellulosa

Potatis

Kolhydrater är uppbyggda av olika sockerarter som är nödvändiga för oss då detta är våran främsta energikälla. Lägg märke till att sockerarten som finns i frukt heter Fruktos och sockerarten som finns i socker heter Sackaros. Är det då rimligt att man jämför frukt med socker? Titta på bilden nedan.










Navel Orange
1 large orange (270g)
Sugars, total: 23g
Calories, total: 132
Calories from sugar: 92







Individen som har gjort denna jämförelse menar alltså att det är bättre att äta rent socker då detta ger mindre kalorier än det "socker" som finns i apelsinen. Mitt motargument är följande. Vi blir mätta pga matens volym vi äter, inte mängden kalorier den innehåller. Se på storleksskillnaden, vilket tror du tar upp mest plats i magen och vilket blir du så mest mätt av? Precis, apelsinen så klart. För det andra, äter du en sockerbit får du i dig socker i form av Sackaros. Äter du en apelsin får du i dig sockerarten Fruktos, vitaminer plus att apelsinens textur (uppbyggnad) gör att magen får något att arbete med. Jag skulle kunna hålla på i evigheter med denna diskussion men väljer att avsluta med följande länk.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5072253.ab

Det man kan fråga sig är om denna människa verkligen får i sig alla näringsämnen som han bör få i sig, men det är en annan diskussion. Det jag vill visa är att fetma och frukt har inget samband alls. Lider man av fetma och äter mycket frukt och dricker mycket juice är det nog andra delar av kostregimen som man borde ta bort före frukten. Nu till min sista fråga, vad anser du?

//Erika





 


RSS 2.0