Golfbollar hör inte bara hemma på golfbanan.

För er som gillar att promenera eller har tänkt att börja kommer här några värdefulla tips.

En promenad bör bestå av minst 30 minuter eller uppdelad på två gånger under dagen, vardera 15 minuter. I början kan det vara bra att gå samma rutt ett par gånger men efter ett tag bör man försöka hitta en ny väg så att man i alla fall har två sträckor att välja mellan. Det är bra om den ena sträckan är lite längre än den andra.

När du börjar nå slutet av din promenad rekommenderas att du drar ner på tempot något, om du har hållt ett intensivt tempo vill säga. Detta för att kroppen ska börja varva ner.

Lika väl innan som efter är det viktigt med stretching. Innan promenaden räcker det med en snabb genomgång av benmusklerna men efteråt krävs en mer grundlig stretching. Gör såhär:

1. Vadmusklerna. Ställ dig på en pall eller på ett trappsteg med hälarna utanför. Låt kroppens tyngd trycka hälarna neråt. Börja mer raka ben för att sedan böja lätt på knäna då detta stretchar olika delar av vadmuskulaturen. Det underlättar om man håller sig i väggen eller trappräcket.
2. Lårets framsida. Böj på vänster knä och ta tag i benet vid vristen bakom kroppen. Har du svårt att hålla balansen kan du hålla dig i en vägg.
3. Lårets baksida. Lägg upp vänster ben på exempelvis ett bord som inte är alltför lågt och böj knät en aning. Ta händerna bakom ryggen och tryck kroppen lätt framåt. Här är det viktigt att ha rak rygg.
4. Sätesmuskulaturen (rumpan). Sätt dig på golvet mer raka ben. Ta vänster ben över det högra och böj knät så att du har foten i golvet. Ta tag om vänster knä och dra det lätt mot dig. Ett annat alternativ är att man lägger sig ner på rygg och drar upp knäna mot dig. Lägg vänster ben framför det högra så att vänster vrist är vid höger knä. Ta tag om det högra knät och dra det lätt mot dig.
5. Nedre ryggmusklerna. Stå upprätt, böj dig framåt med raka knän och försök komma ner så långt mot golvet som möjligt.


Glöm inte att stretcha både vänster och höger sida! Hur länge man ska stretcha ut en muskel råder det delade meningar om. Stretchingens huvudsakliga uppgift är att förhindra korta och stela muskler vilket efter en tid kan ge besvär. Det man ska tänka på är att inte överbelasta leder d.v.s. belasta eller böja de åt det motsatta håll de är tänkta att böjas åt då detta kan göra ont samt leda till slitage och överrörlighet.                                            

Nu är det dags för en triggerpunktbehandling. En triggerpunkt kan man kort förklara såhär. Trycker man på en triggerpunkt exempelvis i sätesmuskulaturen kan man känna det ända ner i benet. En triggerpunkt är en punkt i en muskel som är väldigt känslig och genom att behandla dessa kan man slippa problem som sitter en bit ifrån denna muskel.

Det bästa verktyget för att göra denna behandling är en golfboll, en tennisboll fungerar också och kan vara bättre att börja med då denna är lite mjukare. Gör såhär:

1. Fötter. Stå upp, ta bollen under den ena foten och massera foten genom att röra den fram och tillbaka. När du har gjort detta är det dags att trycka lite hårdare. Hittar du en öm punkt håller du kvar ett tag på samma ställe.
2. Vaderna. Sätt dig ner med benen rakt fram och överkroppen vilandes på handflatorna. Lägg bollen under vadmuskeln och massera. Hittar du en öm punkt (vilket du troligen gör) trycker du benet neråt eller låter benet vila på bollen en stund.
3. Låren. Gör samma process som med vaden, både bak  och framsida lår.
4. Sätesmuskelaturen. Lägg bollen under ena sätesmuskulaturen och gör likadant som tidigare. Här kan det göra väldigt ont att låta hela kroppstyngden vila på bollen, håll då upp kroppen en aning med hjälp av händerna.
5. Korsryggen. Lägg din ner på rygg och låt bollen rulla från sida till sida strax nedanför svanken. Hittar du en öm punkt gör du som tidigare.
6. TFL, är en muskel som sitter på sidan strax under höften. Lägg dig på sidan och låt bollen massera denna muskel.



I början kan det göra väldigt ont men efter några gånger brukar man vänja sig. Efteråt kan man känna vissa spänningar i vissa triggerpunkter, stretcha då ut dessa igen med samma övningar som innan. Det är också vanligt att man efter en triggerpunktbehandling är mer rörlig än innan. Detta visar sig i genom att man en gång till gör stretchövning nr.5. Resultatet brukar bli att man kan böja sig längre ner än innan behandlingen.

Genom att göra dessa övningar ett par gånger i veckan (efter varje träningspass) minskas risken för spända, stela och ömma muskler markant.

För dig som vill lära dig mer och fler övningar rekommenderas Stora stretchboken av  Kristian Berg.


http://cdon.se/b%c3%b6cker/berg%2c_kristian/stora_stretchboken-906647

// Erika

Att synda eller inte synda?

Har tänkt en hel del på hur jag ska lägga upp min strategi, dvs min nya livsstil. Problemet är inte maten utan det som man "inte får äta". Visst skulle jag kunna vara utan glass, godis och allt det där i ett helt år, men sen då? Det var ungefär så jag gjorde förra gången vilket funkade bra till en början men vilket bevisligen inte höll eftersom jag nu har gått upp i vikt igen. Jag tror att det är bra att från allra första början ha en diet som är så lik den man sen vill ha som sin livsstil. Vill jag vara utan onyttigheter hela livet? Svaret blir nog nej. Fördelar med att äta lite onyttigare ibland kan vara:

1. Psyket och själen måste också tillfredställas ibland.
2. Meningen med nyttig mat ska vara att man även tycker om den, inte bara äta den för att man känner sig tvungen. Tillåter man sig att synda lite då och då uppskattar man också den nyttiga maten mer och risken för enformighet minskas. Det kan även ge en peppning att man dagen efter kämpar på lite mer för att träna bort det man eventuellt la på sig dagen innan. Lite som en nystart.
3. Tillåter man sig själv att synda ibland och även har inställningen att det är okej minskas också risken för frosseri och ångesten som kan komma efteråt eller under själva syndandet.


Det man dock bör tänka på är varför man äter det onyttiga. Är det för att det är gott? Eller äter man bara för att alla andra gör det? Tvekar man på att exempelvis äta den där glassen så är det bättre att låta bli. Tvekar man så är man inte övertygad om att man egentligen vill ha den där glassen och du kommer förmodligen inte njuta så mycket av den heller.

För att detta syndande inte ska hända för ofta bör det inte vara mer än en gång i veckan. Helger föredrar många men skulle det bli en onsdag är det inte hela världen, men att ta i lite extra på nästa träningspass kan vara en bra idé så att man i alla fall går plus minus noll på vågen.

Så hur går det då för mig? Skulle vilja säga att jag har hållt på i ca 3 veckor. Tiden innan starten gick åt mycket till att anpassa sig till det nya tänket. Jag vägde i alla fall ca 86 kilo (även lite över) innan den verkliga starten, vägde mig i förrgår och vågen visade 82,7 kilo så jag är nöjd. Börjar även märkas på kläder att viktminskningen även består av fett och inte bara vätska och andra slaggprodukter.


Kata noi i Phuket ,Thailand sommaren 2008. Utsikten visar nedan vårat hotell med tillhörande strand.

Mitt mål är att jag och sambon hösten/vinter 2010 ska göra ett återbesök i Thailand. Det jag vill uppnå är att jag ska kunna njuta av semestern till fullo utan att behöva tänka på hur jag ser ut. Jag behöver inte gå omkring och tänka att jag är hetast utav dom alla men i alla fall inte ha kroppen i åtanke hela tiden.

Projekt bränna fett fortsätter! // Erika

RSS 2.0