Socker och kaffe, den optimala uppladdningen? Del 1

Som blivande hälsoutvecklare tycker jag att det är viktigt att man förstår sina kunder. Med detta menar jag att man inte bara ska sitta och predika om vad som är rätt och fel. För mig är det viktigt att kunna förstå kunden helt, och hur gör man detta på bästa möjliga sätt? Jo, man exprementerar så klart!

Tro det eller ej men människor vars frukost som består av en kopp kaffe, en chokladbit i bilen till jobbet och ytterligare en kopp kaffe när man anländer på arbetsplatsen, är mycket vanligare än man kan tro. Jag ställer mig frågan, hur mycket orkar man med denna "frukost"? Det är just det jag ska ta reda på då jag gillar utmaningar och expriment. Min frukost började med att jag åt några överblivna chokladbitar från igår, en liten kaka och två koppar kaffe. Min första reaktion blev, "hej, vad pigg jag blev!". Den andra reaktionen var magen, den blev inte alls särskilt glad. Andra delen ska bli att om ca två timmar ska jag ge mig ut och träna. Träningspasset består av promenad varvat med löpning och intervallträning. Sträckan är totalt ca 4,5 km och bjuder på en massa härliga uppförsbackar.

När vi ändå är inne på det här med socker skulle jag vilja dra igång en diskussion. Det som är på tapeten just nu är att frukt är inte bra. Ät inte frukt om du vill gå ner i vikt, frukt innehåller en massa socker som inte är bra för oss. Ska vi tro på detta? Det är ju trots allt forskare som har kommit fram till detta. Jag skulle vilja säga, nej! Av alla dumma teorier så är nog denna den mest korkade jag någonsin har hört. Låt mig förklara.


Kolhydrat typ

Finns i

Glukos

Honung, sirap, läsk

Fruktos

Frukt, läsk, honung, sirap

Galaktos

Finns en liten del i mjölk

Sackaros

Bröd, glass, godis, frukt, vitt socker, konditorivaror, yoghurt

Laktos

Mjölk- och mejeriprodukter

Maltos

Malt

Stärkelse

Ris, bulgur, coscos, potatis, bröd, pasta

Cellulosa

Potatis

Kolhydrater är uppbyggda av olika sockerarter som är nödvändiga för oss då detta är våran främsta energikälla. Lägg märke till att sockerarten som finns i frukt heter Fruktos och sockerarten som finns i socker heter Sackaros. Är det då rimligt att man jämför frukt med socker? Titta på bilden nedan.










Navel Orange
1 large orange (270g)
Sugars, total: 23g
Calories, total: 132
Calories from sugar: 92







Individen som har gjort denna jämförelse menar alltså att det är bättre att äta rent socker då detta ger mindre kalorier än det "socker" som finns i apelsinen. Mitt motargument är följande. Vi blir mätta pga matens volym vi äter, inte mängden kalorier den innehåller. Se på storleksskillnaden, vilket tror du tar upp mest plats i magen och vilket blir du så mest mätt av? Precis, apelsinen så klart. För det andra, äter du en sockerbit får du i dig socker i form av Sackaros. Äter du en apelsin får du i dig sockerarten Fruktos, vitaminer plus att apelsinens textur (uppbyggnad) gör att magen får något att arbete med. Jag skulle kunna hålla på i evigheter med denna diskussion men väljer att avsluta med följande länk.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5072253.ab

Det man kan fråga sig är om denna människa verkligen får i sig alla näringsämnen som han bör få i sig, men det är en annan diskussion. Det jag vill visa är att fetma och frukt har inget samband alls. Lider man av fetma och äter mycket frukt och dricker mycket juice är det nog andra delar av kostregimen som man borde ta bort före frukten. Nu till min sista fråga, vad anser du?

//Erika





 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0