Huvudvärk

De flesta av oss har någon gång haft huvudvärk eller till och med migrän. Men vad beror huvudvärken egentligen på? Huvudvärken kan ha sin orsak på nästan lika många olika sätt som det finns färger. Här kommer några av de vanligaste exemplen:

1. Vätskebrist. Exempelvis en varm sommardag då vi svettas mycket är huvudvärk en vanlig åkomma då vi har förlorat större mängd vätska än vi har tillsatt kroppen.

2. Abstinens/brist. Man kan ockå få huvudvärk vid sockeravvänjning och stort kaffeberoende som inte "tillfredställts" som det brukar. Utmattning och brist på sömn kan också vara en betydande faktor på huvudvärk.

3. Väder. Då luften ibland kan vara ganska kvav och ovanligt varmt är det inte ovanligt att vi kan känna oss "tjocka" i huvudet vilket efter en tid kan leda till huvudvärk.

4. Spänningar/muskelvärk. Stress kan leda till ömma och stela muskler framför allt i axel- och nackparti vilket ofta kan orsaka huvudvärk. Har man träningsvärk på övre delen av ryggen från gårdagens träningspass kan man också känna symptom på huvudvärk.


Det bästa är att försöka bota huvudvärken utan en massa olika tabletter. Vid muskelvärk behövs sällan egentligen smärtstillande preparet intas. Nej botemedlet här är massage och salva i form av någon typ av linement (ej Zon då många inte tycker att det hjälper). Linementets huvudsakliga syfte är att värma och mjuka upp musklerna vilket leder till ökad blodcirkulation. Då en muskel är stel och öm kan de närliggande musklerna fungera som seriekoppling och värken kan sprida sig. Så har du ont i nacken är det inte säkert att själva orsaken till det onda just sitter i nacken, utan kan sitta längre ner på ryggen.





Om du väljer att bota din huvudvärk i form av massage och linement är det viktigt att massera mellan skulderbladen och en bit ner på ryggen. Men akta ryggraden! Där får inga tryck läggas utan håll dig vid sidan om den. Efter detta fortsätter du upp mot axelpartit och nacken. Här är det viktigt att massera ändå upp till skallbasen, dvs där kraniet börjar sett från nacken. Där finns muskelfärsten som ibland kan vara väldigt ömma. Till sista ska du massera på sidan av nacken samt bakom örat. Det kan också vara bra att massera vid tinningarna.

Känn dig fram! Vart har du ont? Massera hellre på ett för stort område än ett för litet.

Till sist mina bästa råd för att slippa huvudvärk:

* ät och drick ordentligt
* se till att få tillräckligt med sömn
* stretcha för att motverka stelhet
* försök att inte stressa
* vid huvudvärk pga beroende, se till att sluta! får man huvudvärk i form av abstinens är detta ett tecken på att kroppen håller på att avgifta sig!


//Erika


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0